Missie en visie
Missie en visie
“De Bonckert wil BETER ZIJN IN BASISONDERWIJS”, zodat onze kinderen goed op de toekomst voorbereid zijn.
Missie
De Bonckert is een eigentijdse school, waar kinderen en leerkrachten in een rijk basismilieu en in een fijne sfeer voortdurend uitgedaagd worden tot leren van en met elkaar. Onze school is een plek, waar we elkaar accepteren en waar we ons veilig voelen. Een school waar relatie belangrijk is, zodat iedereen met plezier naar school toekomt, wordt gezien en daardoor tot zijn recht komt.
We streven naar kinderen die emotioneel sterk staan, kritisch en explorerend zijn ingesteld. Kinderen, die zich verbonden voelen met zichzelf, elkaar, de school en de wereld om zich heen en zich daarvoor verantwoordelijk voelen.
Zodat de kinderen met kennis en vaardigheden goed voorbereid zijn op de toekomst en hun bijdrage kunnen leveren in de (werkende) maatschappij.
Visie
Na de fusie in 2016 hebben we de afgelopen jaren aandacht gegeven aan onze visie op onderwijs. Deze visie start vanuit de pijlers welbevinden en betrokkenheid, vanuit het gedachtegoed van het Ervaringsgericht Onderwijs (EGO). Deze pijlers staan in relatie met het ontwikkelen van vaardigheden en competenties om zo tot een optimale ontwikkeling te komen. Dit om uit te kunnen groeien tot een volwaardig en krachtig individu, dat alles in zich heeft om zich te kunnen redden in de maatschappij. De eigenheid en het eigenaarschap van ieder kind is steeds het uitgangspunt van het handelen van de leraren. Het is ook van belang dat elk kind zich realiseert, deel uit te maken van dit proces. Ouders zien wij daarbij als partner.
Onze kernwaarden
Welbevinden • Betrokkenheid • Verbondenheid • Competenties • Bestaansrecht • Veiligheid • Zelfvertrouwen • Samenwerken • Initiatief • Activiteit • Eigenaarschap • Relatie • Autonomie • Verantwoordelijkheid
Didactische visie
Op onze school zijn kinderen partner, als het gaat over hun eigen leerproces. Om deze eigenaarschap te kunnen geven, zijn onderwijsleergesprekken waar reflectie op het proces inzicht geeft en betekenis verleent, essentieel. Ook heeft het ontdekkend leren een plaats naast de meer docerende werkvormen.
Pedagogische visie
De groep zien wij als een gemeenschap om te leren (en te leven). De sociale kant van het schoolleven heeft bij ons veel waarde. Gezamenlijkheid is belangrijk, maar tegelijkertijd moeten individuen kunnen doen wat voor hun ontwikkeling nodig is. Hiervoor is een balans tussen welbevinden en betrokkenheid noodzakelijk.
Visie op leerlingenzorg
Onze zorg richt zich vooral op de voorwaarden en omstandigheden, waaronder de kinderen in de groep kunnen werken. Ondanks dat we in de groep een onderwerp centraal stellen, is differentiatie een basisgegeven. De verschillen tussen kinderen worden bij ons als uitgangspunt genomen.
Contact met ouders
Van wezenlijk belang voor een goede ontwikkeling van het kind is dat er in openheid en eerlijkheid een driehoeksverhouding is tussen kind, ouders en leerkracht.
Op basis van onze missie en visie kiezen we voor een organisatievorm, waardoor ons onderwijs het beste tot zijn recht komt.
Onze missie en visie passen naadloos in het Ervaringsgericht onderwijs.
Het doel van het Ervaringsgericht Onderwijs kan worden aangeduid met de term ‘emancipatie’. Wij denken hierbij onder andere aan een mens, die zo veel mogelijk vrij is van emotionele obstakels (dus ongehinderd met zijn/haar gevoelens om kan gaan) en een positief zelfbeeld (eigenwaardegevoel) heeft.