Ervaringsgericht onderwijs
De Bonckert is een openbare basisschool, die werkt volgens het concept ErvaringsGericht Onderwijs. Dit is een onderwijsconcept, waarbij naast de competenties van kinderen ook het welbevinden en de betrokkenheid indicatoren zijn die zicht geven op de ontwikkeling van kinderen. We hebben dus niet alleen aandacht voor de leerprestaties van kinderen, maar ook voor het leerproces. Het fundament voor de begeleiding van de kinderen is de ervaringsgerichte houding van de leerkrachten. Hiermee bedoelen we: ze zijn gericht op wat er in de kinderen omgaat (hun persoonlijke ervaringsstroom).
De Bonckert is een school, waar alle professionals worden geschoold in de pedagogiek van het ErvaringsGericht onderwijs. Daardoor worden alle kinderen altijd benaderd vanuit de pedagogiek van het ErvaringsGericht onderwijs met een doorlopend ontwikkelingsaanbod voor kinderen van 4 tot 13 jaar. Zo nodigen we de kinderen uit om zich te ontwikkelen op een manier die bij ze past.
Kinderen die betrokken zijn bij de dingen die ze leren, leren meer en beter. Kinderen die zich plezierig, gezien en gewaardeerd voelen, zijn beter in staat leiding te nemen over hun eigen ontwikkeling. Kinderen die in verbinding staan met zichzelf, hun naaste en verdere omgeving kunnen zich ontwikkelen tot completere, meer empathische volwassenen.
ErvaringsGericht onderwijs is niet zomaar een concept, maar is erop gericht de omstandigheden te creëren waarin kinderen zich sneller, beter en breder ontwikkelen.
Op de Bonckert werken we met de leerlijnen van de overheid. We volgen hetzelfde curriculum als de andere scholen voor basisonderwijs en onze kwaliteit wordt door dezelfde onderwijsinspectie gemeten.
Het E.G.O.-concept Onderwijs rust op drie pijlers. De leerkrachten van de Bonckert:
Ervarings Bieden kinderen de kans initiatieven te ontplooien
Gericht Reiken hen een rijke leeromgeving aan
Onderwijs Voeren in gesprek met hen een “ervaringsgerichte dialoog”